Krokodýl vegetarián

1.7.2019
Citace:
Keegan M. Melstrom, Randall B. Irmis. Repeated Evolution of Herbivorous Crocodyliforms during the Age of Dinosaurs. Current Biology, 2019; DOI: 10.1016/j.cub.2019.05.076
Zdroj
Nejznámější z krokodýlů, krokodýl nilský (Crocodylus niloticus), Dewet [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)].

Příslušníci řádu krokodýlů (Crocodilia) nebyli během vývoje pouze masožravci, jak je tomu dnes. Patřili k nim všežravci i čistí býložravci. V současností jsou již všichni neortodoxní krokodýli vyhynulí. Rodinné tajemství krokodýlů odhalili paleontologové důkladným prozkoumání zkamenělých zubů. Zuby současných krokodýlů mají jednoduchý kuželovitý tvar, vhodný k pevnému zakousnutí do svalu. Zuby býložravců jsou mnohem komplexnější a zuby všežravců někde mezi. Celkem paleontologové prozkoumali 146 fosilií zubů 16 různých druhů a odhalili dosud neznámý rozsah složitosti.

Krokodýl nilský loví pakoně přecházející východoafrickou řeku Mara, Lip Kee from Singapore, Republic of Singapore [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]Výsledky výzkumu shrnuje první autor publikace Keegan M. Melstrom z University of Utah v Salt Lake City: „Naše práce také ukazuje, že vyhynulé formy měli překvapující rozsah stravy. Někteří žili jako dnešní krokodýli - byli to dravci, zatímco jiní byli všežravci. Jiní se pravděpodobně specializovali na rostliny. Tito vegetariáni žili na různých kontinentech v různých časech - někteří také žili vedle raných savců. To ukazuje, že býložraví krokodýli byli úspěšní v různých prostředích.“ Během evoluce vznikli býložraví krokodýli nejméně třikrát.

Fosilie krokodýla Deinosuchus hatcheri, Wilson44691 [CC0].Do řádu krokodýlů patří krokodýli, aligátoři včetně kajmanů a gaviálové. Zahrnuje 26 současných druhů v 9 rodech. Vyhynulých rodů známe 69. Krokodýli představují nejbližší příbuzné ptáků. Jde o velmi starý řád plazů. Nejstarší fosilie pocházejí z doby před 230 miliony let, kdy byli již značně rozšíření. Deinosuchus ze svrchní křídy zhruba před 80 až 73 miliony let, který lovil dinosaury a další velké obratlovce, je zřejmě největším krokodýlem vůbec. Dorůstal 10 až možná 12 metrů a vážil do osmi tun. Žil na území současné Severní Ameriky.

 
Odeslat komentář k článku "Krokodýl vegetarián "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Krokodýl vegetarián " e-mailem

Diskuse/Aktualizace